Workshop: Art Department, Costumes en Make-Up

 

Op 28 Maart 2017 organiseerde Green Film Making een workshop in De Melkweg te Amsterdam om in kaart te brengen hoe duurzaamheid in het Art Department al wordt toegepast en hoe dit verbeterd kan worden. Eén ding was van te voren al duidelijk: binnen het Art Department, in al zijn facetten, weet men van weinig veel te maken. Uit voorgesprekken met verschillende professionals bleek steeds weer een enorme passie voor het vak, en dat het hun diepe wens is om nog meer uit de Art Department te halen dan nu vaak het geval is. Dit kan bereikt worden door de processen beter te laten aansluiten, en de kennis en ervaring in een vroeg stadium mee te nemen in het productieproces en met elkaar te delen.

Acht verschillende sprekers met verschillende specialisaties spraken het publiek toe over hun aanpak en ideeën voor de toekomst. Production designer Dirk Debou demonstreerde live door middel van tekeningen hoe hij groter kan werken door altijd buiten de kaders te blijven denken. Production designer Kurt Loyens deelde zijn ervaringen om digitale tools in te zetten en zo veel materiaal te besparen. Sustainability Manager Els Rientjes vertelde over haar ervaring uit gesprekken met make-up artiesten en een bezoek aan Rob’s Propshop, die duurzaam wil delen. Kostuumontwerper Linda Bogers sprak met passie over haar aanpak vanaf pre-productie en liet zien dat een duurzame aanpak niet nieuw is. Rekwisiteur Leo Zandvliet vertelde smakelijk over de barrières waar hij bij elke productie tegen aan loopt en hoe hij die oplost tijdens de productie. Production designer Florian Legters hield een pleidooi over zijn ambitie en plannen voor een studiocomplex in Zaandam. Architect en duurzaam visionair Jan Jongert van Superuse Studios maakte de vergelijking tussen de film- en bouwwereld en liet voorbeelden zien die ook in de film toepasbaar zou kunnen zijn. En tot slot presenteerde Laura Rosen Jacobson haar initiatief Buurman in Rotterdam en vertelde wat dit het Art Department zou kunnen brengen. Els van Green Film Making praatte de avond aan elkaar.

Een avond bomvol informatie, heel veel ideeën en heel veel vragen. Vooral deze punten kregen veel bijval:

  • Duurzaamheid is niets nieuws, het is een mindset.
  • Het gebruik van bestaande materialen vergroot vaak je creativiteit en zorgt tegelijkertijd ook voor meer ruimte in je budget waardoor je groter kunt denken.
  • De natuur kan een grote inspiratiebron zijn.
  • Je kunt veel besparen op het bouwen van decors door eerst een digitaal ontwerp te maken en camerastandpunten te testen.
  • Overleg zo vroeg mogelijk met alle departementen, vooral ook postproductie, om zo efficiënter, goedkoper en duurzamer te kunnen werken.
  • Voor rekwisiteurs specifiek is het van groot belang om bij locatie bezoek te worden betrokken.
  • Er is duidelijk behoefte aan een breed platform om spullen met elkaar te delen en te hergebruiken.
  • Wissel ervaringen uit.
  • Veel mensen staan open voor het delen van spullen en resources, neem contact met elkaar op!
  • Rob’s Prop Shop wil duurzame producten groot inkopen, als er genoeg animo voor is.
  • Er is behoefte aan een soort gilde systeem zodat kennis en technieken en ambachten niet verloren gaan.
  • Wie wil het project van de Hembrug Studios voortzetten? Is er een ondernemer of bedrijf om het op te zetten? Green Film Making gaat kijken naar de mogelijkheden bij de Gemeente Amsterdam en voor een werkgroep.
  • Als er behoefte is aan een oogstkaart voor materialen voor decors, werpt Superuse Studios zich op om deze samen met Green Film Making te ontwikkelen.
  • Materialenhandelaar Buurman staat open voor samenwerking met producties om decors af te breken voor hergebruik van de materialen. Ook staan ze open voor filialen op andere locaties.

Lees hier het uitgebreide verslag van de avond terug. Voor een overzicht van alle mogelijkheden en handige contacten op het gebied van Art Department, kijk eens rond in de speciale hoek in onze Tool Kit.