Locaties

Een filmproductie lijkt soms op een reizend circus. Alles komt samen op de set: Mensen, techniek, apparatuur. Iedereen moet eten en zijn afval ergens kwijt, de lampen moeten voorzien worden van stroom en er moet water zijn voor sanitair.
Juist op locatie zijn er veel onderdelen waarop je een filmproductie kunt verduurzamen. Zoals je thuis ook met een paar simpele veranderingen een stuk efficiënter en duurzamer kunt leven.

Tips & Tricks

Locatiemanager of uitvoerend producent en wil je weten op welke onderdelen je de filmproductie gemakkelijk kunnen verduurzamen? Lees hieronder de tips ism Tijn Heerkens, locatiemanager van Locatiewerk.

  • Kijk of je op locatie kunt aansluiten op het elektriciteitsnet, bv door middel van open eindes. Kijk op onze Filmoogstkaart voor beschikbare open eindes en andere duurzame stroom applicaties in Nederland! Bijvoorbeeld hybride of elektrische generatoren zoals de True Hybrid van Het Licht, of mobiele batterijen op groene energie of zonne-energie, zoals oa de GreenBattery, de Greener, de Groene Aggregaat, Ecarpower of de Volta Energy. Ze zijn stil in gebruik en veel efficiënter om te verplaatsen. Voor de kleinere stroomvraag is er ook de super mobiele en stapelbare Wattsun. Lees hier de ervaringen met de Wattsun van locatiemanager Rob IJpelaar.
  • Als je toch echt een normale generator moet gebruiken, kijk dan of je HVO biodiesel kunt gebruiken. HVO biodiesel van bijvoorbeeld Goodfuels is geproduceerd uit 100% gecertificeerde afvalstromen en is 90% CO2 neutraal. Daarbij vermindert je uitstoot met 30% en helpt daarmee aan de verbetering van de luchtkwaliteit. Het Licht gebruikt voor 100% Traxx HVO biodiesel. Of tank met GTL (gas to liquid). GTL is diesel gemaakt uit aardgas. GTL geeft bij verbranding ook veel minder vervuilende stoffen. Moderne motoren kunnen meestal zonder aanpassing GTL gebruiken. Lichtverhuurbedrijf Lux & Co gebruikt GTL voor al haar wagens en generatoren.
  • Vraag je locatiemanager te checken welke departments  een generator nodig hebben en probeer te combineren of echt op maat duurzaam in te kopen. Meestal staat er teveel aan (oudere) genaratoren. Ook een combinatie met huisstroom is vaak een optie.
  • Gebruik de oogstkaart om dicht bij de locatie een generator in te kopen.
  • Zoveel mogelijk carpoolen. Je bespaart hier ook nog significant mee op je budget: In plaats van kilometer declaraties huurt de producent een aantal auto’s (liefst hybride of elektrisch) en ‘dwingt’ zo iedereen te carpoolen. Brandstofkosten zijn dan vele malen lager plus de kosten gaan ook omlaag door het carpoolen zelf. Je hebt simpelweg minder auto’s te bekostigen. Bekijk dit artikel voor een rekenvoorbeeld.
  • Facturen per e-mail verzenden i.p.v. per post.
  • Geen callsheets, blauwtjes en scripts meer uitprinten, maar e-mailen. Prints van dit soort zaken alleen nog op verzoek verstrekken.
  • Geen routebeschrijving meer laten maken door de locatiemanager. Iedereen heeft tegenwoordig een navigatiesysteem. Dit scheelt een hele hoop rijkilometers om de routebeschrijving te maken. En daarmee ook tijd en papier.
  • Gemeenten geven nog vaak bij iedere ontheffing een print van de aan de ontheffing verbonden voorwaarden. Als je dus 20 ontheffingen hebt je ook 20 keer een print met dezelfde voorwaarden. Wellicht kun je afspreken of dit digitaal verstrekt kan worden.
  • Introduceer het drinken van kraanwater met behulp van de hervulbare flessen en het mobiele tappunt de JerryCarry van Join the Pipe, de Setsink van Locatiewerk. Op de Drinkwaterkaart vind je meer dan 1500 openbare watertappunten in Nederland! Voor het buitenland, check het overzicht van de Refill Ambassadors. Met deze oplossingen wordt het een fluitje van een cent.
  • Gebruik de zuinige vacuümtoilet aanhangwagen of de WC Flex om te toileteren. Geen van beide hoeven te worden aangesloten op het riool of waterleiding. 
  • Zet ook de Skyliner in, de speciale multifunctionele locatietrailer van Locatiewerk. Door functies te combineren bespaar je veel op transportkosten en uitstoot. 
  • Gebruik voor transport op de set waar mogelijk een elektrische gator. Een gator is een transport voertuigje, een soort overdekte quad met een laadbak. Het origineel is van John Deere, zie hier voor de specs. Er is ook een Nederlandse versie op de markt. Frisian Motors verkoopt hun eigen model FM50. Je kunt ze in Noord Nederland (Friesland, Groningen, Drenthe) ook hier huren. Ze worden verder soms op tweedehands platforms aangeboden waar je ze ook zelf weer kunt doorverkopen na gebruik.
  • Let op je impact op de locatie en of er speciale regels gelden, bijvoorbeeld in een natuurgebied. Denk bijvoorbeeld aan geluid in en uitstoot. Betrek waar nodig een specialist.
  • Afval besparen door kritisch te kijken naar cateraars. Op dit moment zijn er enorme verschillen tussen cateraars als het gaat om de hoeveelheid afval die zij produceren. Dit heeft met name te maken met op welke wijze de producten verpakt zijn.
  • Bekijk ook mogelijkheden om de locatie geheel digitaal te kiezen. Readysetstudio heeft mogelijkheden een bewegende locatie te projecteren op ledschermen, waardoor de acteurs zich toch in de omgeving voelen. Dit kan heel veel transportkosten en tijd schelen.

Heb je nog suggesties? Laat het ons weten via info@greenfilmmaking.com.

Op 22 mei 2015 presenteerden duurzame ondernemers energiebesparende alternatieven voor energie-opwekkers die praktisch en efficiënt zijn voor op de filmset. Bekijk hieronder de video

Recap workshop May 22nd: Sustainability on Location from greenfilmmaking on Vimeo.