Wat krijg je als je duurzame ondernemers met hun producten, locatiemanagers en filmproducenten bij elkaar zet? Goede ideeën over hoe je kunt samenwerken om het maakproces van film op locatie te verduurzamen! Dat was precies wat Els Rientjes voor ogen had, toen ze op vrijdag 22 mei een workshop organiseerde waarin ‘duurzamer werken op locatie’ centraal stond. Deze workshop vloeide voort uit het eerdere evenement ‘Duurzaam produceren in de praktijk’, van 19 maart jl. 

Op bezoek bij Locatiewerk

Plaats van handeling: het terrein van Locatiewerk van Tijn Heerkens, die ook als spreker aanwezig was op 19 maart. Tijn heeft al enige tijd een aantal energiebesparende producten in zijn assortiment, zoals de locatiebus/aanhanger Skyliner en de WC-Flex. Beide producten zijn makkelijk te verplaatsen, zuinig in het energie- en waterverbruik en daardoor vormen ze slimme en efficiënte alternatieven voor de traditionele locatietrailer en de klassieke Dixi.

Tijn Heerkens en de Skyliner – fotografie: Dorien Grötzinger

De uitgenodigde producenten Ron Groenewoud (Ron Groenewoud Film), Daniel Aiss (ALP) en Niek Teunissen (Umami Media) bekeken en beoordeelden de producten van Locatiewerk, en daarnaast had Els een aantal andere ondernemers uitgenodigd die hun innovatieve apparatuur konden pitchen bij de filmsector.


Niek Teunissen, Ron Groenewoud en Daniel Aiss – fotografie: Dorien Grötzinger

GreenBattery: een mobiele accu aanhanger

“Ik ben zeker van plan om wat ik vandaag gezien heb te gaan gebruiken”, aldus Ron Groenewoud na afloop. Wat heeft hij dan gezien? Onder andere de GreenBattery. Deze mobiele accu is een slimme vervanger voor de dieselaggregaat, en wordt al gebruikt op festivals. Ook Daniel Aiss en Niek Teunissen zijn enthousiast, en willen graag meewerken aan een test case met de GreenBattery.

In welk opzicht kan men op een filmset profiteren van een product als dit? Groenewoud somt de nadelen van een aggregaat op: De prijs van de GreenBattery is schappelijk, “voor een aggregaat ben je zo € 135 p/dag kwijt, deze zou € 85 p/dag kosten”, je hebt geen uitstoot, je hoeft hem niet te vullen met diesel, hij is een stuk milieuvriendelijker en hij is stil in gebruik. Aiss vult aan: “En vooral dat laatste kan enorm veel tijd schelen, want hoe vaak moet je de boel niet stil leggen omdat je moet wachten tot de boel is opgeladen?” Niek Teunissen is ook positief. “De accu aanhanger van GreenBattery is een simpele applicatie die slim toe te passen valt. Ik zou hem in het najaar wel willen gebruiken, bij de opnames van Kappen van Carry Slee. Ik neem niet standaard een aggregaat mee, maar als ik deze kan aanprikken op een huis kan ik hier wel gemakkelijk de piekuren mee opvangen.”


Han Huiskamp met de GreenBattery – fotografie: Dorien Grötzinger

Test cases met de GreenBattery

Han Huiskamp van GreenBattery is blij met de enthousiaste reacties en de feedback. “De meest in het oog springende voordelen zijn dat de GreenBattery stil is en heel mooi het gevraagde vermogen van een huisgroep kan beschermen terwijl toch een hoog vermogen beschikbaar is. Dat levert minder hinder op voor de locatie waar men met filmen te gast is, geen stoppen die springen, en je hebt maar één kabel nodig.” Huiskamp hoopt dat dit snel tot een eerste praktijktest zal leiden in de komende weken of maanden. Daniel Aiss zit het testen wel zitten: “Ik heb een aanvraag voor een korte film uitstaan, dus als die gehonoreerd wordt, neem ik zeker contact op.” En Ron Groenewoud draait in het najaar Alberta van Eddy Terstal (Fu Works). “We gaan ook in het bos draaien, dus dan is de GreenBattery zeker interessant.”

Solar Transformer: Zonne-energie op locatie

Spectral Utilities (een Metabolic Venture) was ook op bezoek, met de Solar Transformer. Ward Hupperets, Chief Technology Officer, vertelde over deze mobiele accu in de vorm van een aanhanger met zonnepanelen. Gezien zijn energiebesparende kwaliteiten en gemak in het gebruik (opbouwtijd: 2 minuten) zou dit wel eens een slimme toepassing kunnen zijn op filmsets. Grootste voordeel: Je hebt alleen de (gratis) zon nodig, verder niets. Is er geen zon, dan levert de Solar Transformer 5 uur stroom. Met zon, dan is de energieopbrengst continu 10 kVa. Je kunt de Solar Transformer ook als accu gebruiken voor de piekuren. Volgens Groenewoud is dit perfect als je draait op een zonnige dag in een weiland. “Voor in de stad is ie misschien wat te groot.” Toch ziet Groenewoud handige toepassingen als de Solar Transformer nog wordt doorontwikkeld. “Vooral voor grote lampen is dit interessant.” En als je de combinatie kunt maken tussen de Solar Transformer en de GreenBattery, is dat goed werkbaar op een set, vindt Aiss.


De Solar Transformer – Foto via Spectral Utilities

Lees meer informatie over de Solar Transformer in PDF.

Sucker voor gadgets

Alle producenten noemen de middag inspirerend. Nou ja, Niek Teunissen nuanceert. “Want voor mij was het al wel duidelijk dat er iets moet gebeuren met duurzaamheid in de filmsector. Ik vind dat vanzelfsprekend, het hoort bij deze tijd.” Maar Teunissen, volgens eigen zeggen een ‘sucker voor gadgets’, is wel onder de indruk van wat hij heeft gezien. Daarbij noemt hij ook een intrinsiek voordeel van duurzamer werken in de filmindustrie. “Mensen kunnen er letterlijk last van hebben als wij met een dieselaggregaat staan te draaien. Van het geluid, de stank. Bijvoorbeeld in een druk befilmde stad als Amsterdam is het belangrijk dat wij als sector die goodwill voor het filmen blijven behouden.”


Discussie na afloop met producenten, locatiemanagers en ondernemers – fotografie: Dorien Grötzinger

Ook aanwezig: Locatiemanager Willem Doorman, filmmakers Jaap & Kasper en Watt Now

Locatiemanager Willem Doorman was ook te gast, met een elektrisch wagentje voor op de set. Bekijk een interview met hem in het videoverslag dat Jaap & Kasper Filmproducties maakte:

Recap workshop May 22nd: Sustainability on Location from greenfilmmaking on Vimeo.

Zoals genoemd wil Els Rientjes in de zomer starten met een aantal metingen, waarbij onder andere de GreenBattery kan worden getest op energieverbruik, zodat inzichtelijk gemaakt kan worden wat concrete voordelen zijn. De mensen van Watt Now zullen deze metingen gaan coördineren.
To be continued..

En Tijn Heerkens ziet wel mogelijkheden om samen met Spectral Utilities een plan uit te werken, waarbij de GreenBattery met de Solar Transformer wordt gecombineerd. Zodra we hier een update over kunnen geven delen we dit uiteraard via de website en social media. En via onze nieuwsflits. Ontvang je die nog niet? Meld je hier aan!

Meer foto’s kun je bekijken in ons Facebook-album