Combinatie van duurzaam licht en efficiënter werken valt zeer in de smaak. De True Hybrid, het hybride aggregaat van Het Licht, met een vermogen van 28KVA, is sinds de pilot bij Moordvrouw in November 2016 inmiddels op veel sets ingezet. Dit duurzame generatorbusje is makkelijker in gebruik, stil en bespaart op brandstof.

Daaf van de Veen van Het Licht zit er boven op om feedback van de belichters die hem gebruikten zo goed mogelijk mee te nemen in een volgende stap. De gebruikers tot nu toe: Moordvrouw (gaffer: Mick Durlacher), Toon 2 (gaffer: Thomas Jeninga), Weemoedt (gaffer: Johan Hoitink), Dayan Yuragim (gaffer: Michiel Kingma), Van God Los (gaffer: Nicholas Burrough), Hollands Hoop (gaffer: Uwe Kuipers), Tarik (gaffer: Janneke Hogenboom).

We vroegen gaffer Mick Durlacher, die de True Hybrid als eerste in gebruik nam op de set van Moordvrouw, naar zijn ervaringen. ‘Het is een innovatie die ik omarm‘, antwoordde hij onmiddellijk. Het concept werkt. In het begin was het even aanpassen omdat het lichtontwerp voor Moordvrouw al was gemaakt en de set-up van de True Hybrid iets anders is. Maar hij heeft er uiteindelijk wel veel tijd mee gewonnen, omdat het busje direct op de set kan staan en er minder bekabeling gelegd hoeft te worden. En die bekabeling hoeft dus ook niet extra te worden gehuurd en vervoerd. Maar Mick is vooral erg enthousiast over het stille gebruik. Het werkt aangenamer en efficiënter op de set, plus vergroot het ook de mogelijkheden voor locaties. s’Nachts in de binnenstad van Amsterdam draaien zonder geluidsoverlast zal makkelijker te regelen zijn. Het vermogen is nog beperkt, dus nu is deze generator nog alleen geschikt voor kleinere producties, maar Mick kan niet wachten op de dag dat de grotere broers ook zo stil zijn.

Ook Thomas Jeninga, die de generatorbus al meerdere malen heeft gebruikt op de set van Toon 2, is er erg van gecharmeerd. ‘Ik vind het een prettig idee dat hij niet op fossiele brandstof draait’, licht hij toe. Ook bij hem valt vooral het gebruiksgemak op. Bij veel verplaatsingen is het erg handig dat de generator dichterbij de set staat, je minder bekabeling hebt en dus eigenlijk zo kan wegrijden naar de volgende locatie. De geluidsman keek wel wat bezorgd over het feit dat de generatorbus zo dichtbij stond en vroeg hoe dat ging werken. En dan is het leuk om te kunnen zeggen: ‘Hij staat al aan!‘. Thomas gaat in de toekomst zeker specifiek om de True Hybrid vragen. Als de huurprijs hetzelfde is, is de beslissing snel gemaakt.

De True Hybrid draait dus stil maar zeer succesvol het nieuwe jaar in!